reklama

Príbeh vody:pitné puzzle

Pred dnešným dielom príbehu o modrom zlate, odporúčam obliecť biely plášť a pozrieť aspoň dve časti sitcomu „the big bang theory“!:-) ideme vnímať vodu komplexne, vedecky a pod mikroskopom...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tajomná zlúčenina vodíka je prostredím, v ktorom sme sa vyvíjali pred narodením. Je mnohokrát prehliadanou zložkou potravín alebo chladiacou látkou priemyselnej výroby. Jej energia dáva silu našim telám, ale aj elektrickým spotrebičom prostredníctvom vodných elektrární. Podivuhodné vlastnosti vody ľudstvo berie ako samozrejmosť a vedci ako anomálie, ktoré nevedia vysvetliť...

Čo má spoločné uhorka, škorpión a baktéria salmonelózy? Prísadu života, ktorá sa vymyká fyzikálnym a chemickým zákonom. Neexistujú chemické vzorce, ktoré by vystihli a charakterizovali vodné „DNA".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Napríklad pri vyvieraní, prameň prekonáva gravitáciu (dá sa povedať, že levituje cestou k povrchu). Rovnako je to aj s kvapkami na steblách trávy v chladnom ráne. Stoja ako modelky pre vášnivých fotografov.

Z chemického pohľadu je H2O dokonalé rozpúšťadlo. Zjednodušene je to však látka dvoch prvkov. Zaujímavé a nevysvetliteľné zároveň je to, že tento vodíkový koktejl je pitný. Prakticky všetky známe zlúčeniny vodíka sú prudko jedovaté.

Počas písania tohto článku som si dal pauzu. Oči mi zaostrili na kuchynský drez, v ktorom ležal špinavý plech naplnený vodou. Bliklo mi, že zapečené kúsky jedla sa „odmočia". Ako je to možné?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Životodarné rozpúšťadlo má skrátka rôzne vlastnosti, ktoré si overíme skôr reálnymi pokusmi ako pri odvodzovaní vedeckých zákonov:

Voda sa pri zmrazení rozpína. Ak ste si to ešte nevšimli, stačí zabudnúť pivo v mrazáku a chmeľová aróma si nájde cestu von:-) Táto vlastnosť má priaznivý vplyv v poľnohospodárstve lebo pomáha kypriť pôdu.(zvetrávanie)

Všeobecne známa, no často zabudnutá „záhada 4-och stupňov", ktorú sme sa učili na základnej škole potvrdzuje, že voda sa len tak nenechá zaškatuľkovať do triviálnej chemickej látky. Prečo je štvorstupňová voda špeciálna?

Pri tejto teplote má najväčšiu hustotu. Kocky ľadu sú ľahšie. Preto plávajú na hladine, preto v zime ľad pokryje najprv povrch. 4-stupňová voda sa hromadení na dne a chráni vodný svet a život.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Voda a jej tepelná vodivosť má obrovský vplyv na počasie a radiátory. (napríklad Golfský prúd a ústredné kúrenie)

Aj v pevnom skúpenstve sneh dokazuje, že nie je pevná látka ako pevná látka. H2O má výbornú kĺzavosť. Na drevených doskách by sme síce z kopca zažili šialenú, ale nie moc vzrušujúco-rýchlu jazdu...

Zdroj:

http://www.januarymagazine.com/nonfiction/lifesmatrix.html

http://cs.wikipedia.org/wiki/Voda

Miroslav Bredschneider

Miroslav Bredschneider

Bloger 
  • Počet článkov:  126
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu